Världens första nöjespark

Världens första nöjespark

Den första nöjesparken i hela världen ligger i Köpenhamn. Den heter Dyrehavsbakken men kallas oftast för Bakken. Den öppnade redan år 1583 och tillhör nu en av de mest välbesökta sevärdigheterna i hela Danmark.

Historien bakom Bakken

Redan för flera hundra år sedan var det vanligt att alla storstäder hade någon form av nöjespark där man kunde njuta av dans, musik och spel. Dock existerade dem under mycket enklare former än de avancerade nöjesfält och högklassiga åkattraktioner som vi är vana vid att se idag. Det var inte förrän på 1800-talet som nöjesfälten började att ta fart och utvecklas på riktigt. Det hade att göra med att vår teknik gick framåt i rasande fart och med hjälp av elektriciteten fanns det plötsligt en helt annan möjlighet att skapa hisnande åkattraktioner. Det ledde till att  parkerna blev populära nöjen och de spred sig fort genom världen. Bakken kan idag stoltsera med att inte bara vara den äldsta nöjesparken som finns, den har också en berg och dalbana som byggdes redan 1932 och som då räknades till en av de största  åkattraktioner som fanns. När den byggdes slog den också rekord som den dyraste attraktionen i hela parken.

Modern Bakken

Parkens aktiviteter och utbud

På bakken hittar man attraktioner som passar för de flesta åldrarna. I och med att det finns över 130 olika aktiviteter kan man kan roa sig i många timmar. Utbudet i parken innefattar allt från spelhallar till radiobilar och spökhus. Är man sugen på att tävla kan man alltid samla ihop ett gäng och ställa upp i femkampen. Då tävlar man i lag i flera olika grenar och vinnaren belönas med både äran och ett fint pris. Man anordnar också årliga evenemang på Bakken som till exempel det årliga julfirandet där man kan träffa på självaste tomtefar, äta julbord och köpa vackra hantverk. För de som känner för att skratta kan man besöka Bakkens revy där många stora danska skådespelare har uppträtt. Om man vill ta del av revyn gör man bäst i att köpa sina biljetter tidigt eftersom föreställningarna ofta blir slutsålda. För de vuxna besökarna finns även aktiviteten ölprovning i parken. Då får man möjlighet att smaka på många olika ölvarianter samt lära sig lite mer om dem.

Bakken idag

Copenhagen bakken

Den som vill besöka Bakken får bege sig till de norra delarna av Köpenhamn men eftersom parken ligger så centralt i staden är det lätt att ta sig dit med hjälp av bil eller kollektivtrafik. Det är gratis inträde för stora som små och de flesta attraktioner håller öppet från lunchtid till kväll. Det finns också ett stort utbud av restauranger och fik för den som vill äta eller dricka. På grund av nöjesfältets ålder är man mån om att behålla parkens traditionella utseende. Det gör att parkens kulturarv bevaras men samtidigt påverkar det parkens utveckling negativt. Till exempel får man inte införa åkattraktioner som är högre än åtta meter. Bakken har heller inte tillåtelse att ändra på parkens öppettider som pågår mellan mars och augusti.

Relaterade inlägg