Varför älskar vi spökhus

För många som är hängivna besökare av nöjesfält så är hösten en av de allra bästa årstiderna. För med hösten kommer inte bara ett läskigt mörker och en ruggig halloween – utan med det kommer också ännu fler spännande attraktioner som har blivit dekorerade efter årstiden. För när sommaren börjar att närma sig sitt slut går nöjesparkerna istället in i en planeringsfas där de börjar rusta för Halloween. Från tusentals innovativa spökhus världen över, till regelrätta skräck-upplevelser, så har nöjesparker hittat en nisch som underhåller sina gäster även efter mörkret faller. Men hur började den här historia? Hur kommer det sig att nöjesparkerna världen över omfamnade Halloween som ett sätt att erbjuda en ny upplevelse för sina besökare.  

Spökhuset växte fram

Många av dagens mest populära spökhus härstammar från det spökhuset som öppnade i Disneyland 1960. Attraktionen hade planerats i över ett decennium och kom att slå världen med häpnad när det väl öppnades för allmänheten. En attraktion med blandning av riktigt läskiga delar i kombination med mindre skräckinjagande sektioner gjorde det ett måste för så väl vuxna som barnfamiljer. Det här var någonting som världen aldrig tidigare hade skådat utan ville man ta del av en läskig och nervkittlande upplevelse på den tiden var det bästa man kunde göra att läsa en läskig bok. Men det kom att förändras väldigt fort. För kort efter det här spökhuset introducerades började allt fler nöjesparker att imitera deras tillvägagångsätt. Och det spred sig väldigt fort.

Spred sig snabbt

Det spökhuset blev en succé från första början. Och de var också ett av de första spökhusen som började kombinera helgdagar in i sin presentation. I det här fallet använde de sig tidigt av Halloween för att skapa en extra kuslig stämning kring spökhuset. Många ledande experter inom området menar att en av de bidragande faktorerna till varför det blev en sådan succé var hur de använde sig av modern teknologi för att göra spökhuset ännu läskigare. Tidigare spökhus hade använt sig av gamla metoder som spöken som dinglade ner från taket i form av ett lakan. Men nu använde de sig av skådespelare, projektioner, och mycket mer för att skapa en stämning som levde upp till namnet. Det var en högkvalitativ upplevelse som världen inte hade skådat.

Alla älskar spökhus

En annan pionjär inom området var nöjesparken Knott’s Berry Farm som också de introducerade ett spökhus vid slutet av 70-talet. Vad som inledningsvis började med ett event som arrangerades under en kväll där personal klädde ut sig till läskiga figurer utvecklades till en månad lång halloween-special under oktober med hundratals statister som bidrog till att skapa ett riktigt läskigt spökhus. I nöjesparken utvecklade de också temasatta zoner där man kunde ta del av allt från spöken till varulvar. Nu för tiden har allt fler nöjesparker börjat använda sig av såna zoner och det är vanligt att man stöter på de oavsett var man är. Men på den tiden var det banbrytande och någonting som gjorde det mycket roligare att besöka ett nöjesfält.  

Relaterade inlägg