Tivoli runt om i världen

Vad många inte vet är att Tivoli faktiskt är en stad utanför Rom i Italien. Av lite oklara skäl bestämde man sig för att kalla en park i Paris för just Tivoli och med tiden placerade man karuseller och andra attraktioner där. Namnet Tivoli blev alltså synonymt med en nöjespark. När man så småningom skulle anlägga en park i Köpenhamn, valde man att uppkalla den efter parken i Paris och en park i London. Det ursprungliga namnet på Tivoli i Köpenhamn är faktiskt Tivoli & Vauxhall, men sedan länge är det bara Tivoli som hängt kvar. Allt detta hände under 1800-talet och begreppet har alltså inte längre anor än så. En av världens äldsta nöjesparker är annars Bakken utanför Köpenhamn som slog upp sina portar redan 1583. I Sverige är Gröna Lund i Stockholm landets äldsta och öppnade i slutet av 1800-talet.

Världens mest kända

Den kanske mest välkända av alla nöjesparker i världen är Disneyland i Californien, USA, som besökts av över en halv miljard människor sedan starten 1955. Walt Disneys vision har sedan utökats med Disneyworld/Magic Kingdom i Florida, Eurodisney utanför Paris, Tokyo Disney och Hong Kong Disney. I samtliga parker är temat detsamma; det är Disneys välkända figurer och massor av åkattraktioner tillsammans med hotell, restauranger och campingplatser.

Hong Kong Disney

Nöjesparkerna visade sig snabbt vara en lukrativ affär och inspirerade många andra företag att öppna egna parker. Filmbolagen i USA gjorde ett snabbt överslag och det öppnades till exempel Universal Studios i Hollywood och Lego öppnade sin välkända park Legoland i Billund, Danmark, 1968 och står ofta på utflyktskartan för många barnfamiljer.

Vattenparker och sommarland

Utöver mer klassiska nöjesparker med berg-och-dalbanor och andra åkäventyr har det öppnats många vattenparker. Som framgår av namnet är alla attraktioner här byggda på bad och vatten i massor av olika former. Det finns också renodlade sommarland, där ofta tanken är att man ska tillbringa en längre tid, kanske hela semestern, tillsammans med hela familjen i en hyrd stuga.

Ett besök till någon av alla dessa parker eller sommarland kan snabbt bli en dyr historia för en familj på fyra eller fler personer och därför har många parker ett system där man betalar entré en gång eller en grundavgift och sedan ingår alla attraktioner. Åkband är en modell som används på mindre nöjesfält eller tivolin, där man betalar en engångssumma och sedan får åka hur mycket man vill under dagen. Numera finns det nöjesparker över hela världen och man slåss om att bygga nya attraktioner som är mer häpnadsväckande och uppfinningsrika än alla andra.

Resande tivoli

Kvar från ursprunget ligger kanske närmast de resande tivoli som fortfarande finns kvar och som man brukar kunna se på stadsfester, marknader och andra större evenemang. Det enda som egentligen skiljer de från vanliga tivolin är just att de reser runt och att allt som finns på plats tas med och monteras ned och upp konstant och ofta väldigt snabbt. På mindre orter finns känslan av ett resande tivoli med allt vad mystik, exotism och äventyr kvar och är troligen ämne för många barns drömmar långt efter att tivolit rest vidare till nästa stad.

Relaterade inlägg