Sveriges bästa nöjesparker

I Sverige finns det flera olika nöjesparker men de mest kända är Liseberg och Gröna Lund. Dessa två parker är Sveriges ledande nöjesparker när det gäller berg och dalbanor och karuseller.

Sveriges bästa nöjesparker

Liseberg som är Sveriges bästa nöjespark inom sin genre invigdes den 8:e maj 1923 och finns i Göteborg. Sedan dess har de bara expanderat och byggt ut parken för att ungdomar, barnfamiljer och människor i alla olika åldrar kan komma dit och roa sig.  Liseberg är Sveriges bästa nöjespark och det finns många anledningar till att tycka just det. Då Gröna lund ligger mycket centralt på en udde så hade de svårare att expandera sin verksamhet med nya karuseller eller att öka utbudet för nöjesfältet. Skillnaden mellan Liseberg och Gröna lund är också att Liseberg ägs av kommunen som i många fall kan hjälpa till att expandera Lisebergs verksamhet. Kommunen kan se till att översiktsplanen ändras så att Liseberg kan byggas ut och gynnas av detta. En annan faktor till att Liseberg är den bästa nöjesparken är att de har de större berg och dalbanan som ger den perfekta adrenalinkicken som många vill ha. Att åka till ett nöjesfält handlar om att ha roligt och att få adrenalin ruschen som många besökare strävar efter. Det handlar om att bli skräckslagen och få den perfekta kicken som lockar besökare och gör att nöjesfältet blir omtalat.

Lisebergs historia

Liseberg grundades den 8:e maj 1923 och har sedan dess expanderat i Göteborg och är känt över hela världen. Det första säsongskortet kostade då 20 kr som idag är värt runt 500 kr i dagens penningvärde. Från början var Liseberg tänkt att endast bli driven tillfälligt som för ett jubileum men efter drygt en månad hade över 800 000 människor besökt parken och dess karuseller så ägarna beslutade sig att fortsätta verksamheten. Ungefär 1 år efter öppnade beslutade kommunfullmäktige i Göteborg att kommunen skulle vara delaktiga i ägandet av parken och köpte in sig i bolaget. Detta har på senare tid gynnat Liseberg då de enklare kan samarbeta med kommunen för att expandera parken och även få bygglov.  Under 1980 talet fick Liseberg en ny symbol som är ökänt av många och man kan direkt förknippa den med Liseberg när man ser den. Denna symbol är Lisebergs kaninen som fick göra entré i och med Lisebergs 60 årsfirande och har varit beständig sedan dess.

Liseberg attraktioner

På Liseberg idag finns det 42 stycken olika attraktioner varav 6 av dem är berg och dalbanor. För de lite äldre besökarna på parken har Liseberg utvecklat ett tema med berg och dalbanor som har sin grund i de gamla Asagudarna. Loke, Balder, valkyria är några av dessa och fler är på väg. Balder är den äldsta banan av dem och den är även byggd i trä. Den är över 1 km lång och är en av norra Europa största attraktion som är byggd i trä. Valkyria är den nya banan som ersatte kanonen är norden största berg och dalbana inom genre.

Liseberg attraktioner

Relaterade inlägg