Största och värsta åkattraktionerna

Den som satsar på att få en riktigt adrenalinhöjande upplevelse ska helt klart ta en titt på någon av åkattraktionerna på den här listan.

Det finns allt från de högsta berg- och dalbanorna till de med högst fall. Nyckelpigan på Gröna Lund är det många som inlett sin karriär med att åka berg- och dalbana och den har en längd på 56 meter och fallhöjden är knappt kännbar för en vuxen. Världens högsta fall på en berg- och dalbana har Zumanjaro på Six Flags Great Adventure i Jackson, New Jersey. Fallet är på hela 126 meter och är för de mest vågade åkarna. Hastigheten åkarna kommer upp i är hela 145 km/h.

Värsta åkattraktionerna

Idag finns fritt fall på många nöjesparker runt om i världen. Den allra högsta ska vara Giant Drop som är på hela 115 meter. En jämförelse kan göra att det är lika högt som ett hus med 39 våningar. För den som vågar sig på en åktur väntar ett fall som kommer upp i 135km/h.  För den som gillar Harry Potter bjuder The Wizarding World of Harry Potter i Orlando på en spännande attraktion i The forbidden journey. Det här är en attraktion som är väldigt avancerade tekniskt och gör att det känns som att åka på en flygande kvast efter Harry Potter. Turen går genom Trollkarlsskolan och sedan vidare i den förbjudna skogen. En upplevelse som är mer läskig än vad den kan verka innan. Insanity är en attraktion som har kommit att bli känd för den extrema åkturen. Stratosphere Tower bjuder på en hisnande upplevelse 276 meter upp där man sitter fastspänd och snurrar i 60 km/h genom att hänga fritt över marken. Bara för de mest vågade!

Berg- och dalbanor

Berg- och dalbanor har alltid fascinerat människor och vi kan verkligen ha roligt genom att våga oss på en som ger lite mer av en upplevelse. Farten tillsammans med spänningen är det som gör upplevelsen.

Berg- och dalbanor

En träbana som har den brantaste sluttning är Goliath på nöjesparken Six Flags Great America i Illinois. Med 55 meter och 85 graders lutning är den inte bara brantast utan även högst. Tänk också på att det är en träbana som gör den extra personlig. En åktur kommer upp i en hastighet på hela 116 km/h. I Ohio hittar vi den längsta berg- och dalbanan på 1257 meter. Det är Banshee på King’s Island. Den imponerar inte fullt lika mycket med hastigheten på 109 km/h, men det första fallet är på 46 meter och högsta punkten 51 meter.    Europas högsta hittar vi i Spanien med Shambhala: Expedición al Himalaya och den är 76 meter hög. Bygget imponerade redan innan invigningen genom att kosta hela 180 miljoner kronor och stod färdig 2012.  Tyska Expedition GeForce har satt g-krafterna i fokus. Här upplever åkarna under de mest extrema bitarna att de är helt tyngdlösa. Under 1,2 kilometer hinner man komma upp i 120 km/h, men det som är mest påtagligen är g-krafterna som emellanåt kommer upp i 4,5. Imponerande, läskigt och oemotståndligt.

Relaterade inlägg