Spökhusets historia

Varje nöjesplats har ett spökhus. Och det är enkelt att förstå varför. Spökhus har nämligen länge varit en av de mest givna attraktionerna som besökare väljer att testa på under en vistelse. Vi förstår varför. Där vissa spökhus förlitar sig framför allt på en fysisk sensation under vistelsen, så tilltalar spökhus framför allt personers fantasi. Att röra sig genom mörka korridorer med en blandning av ljus, artisteri, fantasi och skådespelare skapar en nervkittlande känsla hos besökare. Men de allra flesta spökhusen varierar i utförande. Det finns traditionella spökhus där man följer en förskriven mall kring var man går, och vad man kan förvänta sig i spökhuset. Sedan finns det även mer varierande spökhus där man kan röra sig mer fritt i spökhuset. Andra spökhus är en kombination av teater, historia och show – där man i ena stunden kan lära sig om husets historia, för att i andra sekunden bli vettskrämd av en skådespelare. Det är generellt kombinationen av olika oväntade föreställningar som gör ett spökhus riktigt bra.

Ett av de första spökhusen

Ett av de allra första spökhusen byggdes av Leon Cassidy och Marvin Rempfer i en nöjespark strax utanför New Jersey, i USA. En liknande attraktion hade vuxit i popularitet under tidigt 1900-tal. Den gick under namnet ”den gamla kvarnen” där man fick kliva på en mindre båt som tog en genom mörka tunnlar med skrämmande inslag av historiska händelser och avlidna personer i amerikansk historia. Men det var en attraktion som kostade nöjesparken väldigt mycket pengar. Och i ett försök att hitta ett billigare alternativ som fortfarande hade samma mörka inredning fick de fundera kring en ny lösning. Redan 1928 presenterade de en ny attraktion. Vagnar åkte på en förutbestämd bana inne i ett hus på tågräls, och tog besökarna i spökhuset framåt.  Det blev snart en ännu mer populär attraktion som attraherade personer från staden. Snart spridde sig idén även till andra delar av USA och inom kort fanns det ett spökhus av en liknande modell på de allra flesta nöjesparker i landet.

Någonting speciellt med spökhus

För det är någonting alldeles speciellt med spökhus och det okända som gör att vi inte kan få nog av dem. Gröna Lund presenterade nyligen årets spökhus som kommer lanseras i takt med Halloween – och de gjorde så via en film. Däremot var det många som ansåg att filmen var för realistisk och läskig så Youtube tog bort reklamfilmen från deras sida. Men spökhuset kommer att finnas kvar för säsongen, men frågan är hur många som kommer att våga sig på att promenera genom hela huset i år. Det återstår minst sagt att se.

Det okända fascinerar

Vi människor har alltid intresserat av oss mörker och det okända. Det är någonting med att släppa kontrollen över vad vi vet, och kan bestämma ska ske som är frigörande och spännande. Kanske är det därför flera av oss älskar att besöka ett spökhus så fort vi får chans till att göra det. Som tur är finns det massor av spökhus även runt om i Sverige vare sig du är i Stockholm eller Göteborg.

Relaterade inlägg