Spökhusets historia – del 2

I den här artikeln fortsätter vi att skriva om historien om spökhusen. För visst är det någonting fascinerande med ovetskapen om vad som kommer hända en när man kliver in i ett spökhus. Idag finns det spökhus vid de allra flesta nöjesparkerna i Sverige och runt om i världen. Ett av de första spökhusen byggdes i USA av en man vid namn Cassidy. Han ägde en nöjespark där de experimenterade med nya spännande attraktioner. Vid slutet av 1970-talet tog hans son över och utvecklade idén kring spökhus. För tydligen var de inte läskiga nog för den nya generationen. Men hur skulle han kunna förändra spökhusen?

Visuella effekter

För samtidigt som den attraktionen hans far byggde – nämligen att man satte sig ner i en vagn som på en förutbestämd tågräls tog en genom spökhuset – var väldigt populär, fanns det mycket man kunde göra för att utveckla spökhusen. Det såg man på allt fler andra nöjesparker runt om i landet. Vissa experimenterade med att använda sig av visuella effekter som utplacerade spöken, skelett, spindlar, och andra läskiga djur och insekter som skulle adrenalinet att pumpa. Allt för att skapa det perfekta spökhuset. För även om det inte var sonen som lyckades så fortsatte utvecklingen runt om i landet.

Utvecklingen fortsätter

Men under 60- och 70-talet så kom en ny designer vid namn Bill Tracy fram. Och med sig hade han lera nya idéer kring hur man kan göra spökhus än läskigare. Han började använda sig av skräck och chock i sina spökhus. Med kvinnor som blev sågade itu, män som spolades ner fören toalett, och en elak mormor som skratta högt och klappade sitt husdjur. Allt presenterades i en mörk miljö för att skapa en stämning av det okända. Faktum är att många personer som besökte spökhuset blev så rädda att de inte vågade sitta kvar i vagnen. De hoppade ut ur vagnen och försökte förgäves att hitta vägen ut ur spökhuset. Flera gånger fick personer som arbetade i nöjesparken komma in och leda ur dem ur spökhuset.

Fortsätter att skrämma

Spökhus fortsätter att skrämma besökare än idag. Men nu för tiden har de ofta ännu fler överraskningar än förr i tiden. Ett av de allra mest teknologiskt utvecklade spökhusen finns i Disney Land där deltagare tar på sig ett par 3D-glasögon för att delta i flera traditionella arkad-spel medan de åker igenom spökhuset. Men oavsett vilka spel, eller vilken miljö ett spökhus presenteras i, så är det den enkla idén av att vara fast i ett spökhus i kombination med vår fantasi som gör det till en sån spännande upplevelse. Funderar du på att besöka ett spökhus någonstans i Sverige så har du tur. Det finns flera nöjesparker som erbjuder sina besökare att kliva in i ett spökhus var du än är i landet. Från Göteborg, till Stockholm och Kiruna. Allt du behöver göra är att bestämma dig för vilken nöjespark som passar dig bäst och var du helst vill åka. Vi kan rekommendera Gröna Lunds spökhus som länge har varit ett av de mest populära spökhusen i Sverige.

Relaterade inlägg