Olika typer av åkattraktioner, karusell

Olika typer av åkattraktioner, karusell

Överallt i världen så är nöje en mycket stor del av människans liv. Vi har som art genom årens lopp hittat på otroligt många olika sätt att underhålla oss på. En av dessa nöjen är just karuseller. Karuseller är i dagsläget allra vanligast på antingen ett nöjesfält eller ett tivoli. På dessa kan man finna allt ifrån berg- och dalbanor samt spelautomater, andra åkattraktioner samt scener för olika typer av framträdanden. Det finns nöjesparker som har öppet när väderlag tillåter, oftast de varmare årstiderna. Sedan finns det även tivolin som reser runt genom hela länder och stannar till i olika städer. Olika svenska nöjesfält samt tivolin kan finnas på denna hemsida. Det är viktigt för många karuseller att de inte är igång och åka när det är för kallt då det kan påverka säkerheten. I samband med olika festivaler händer det även att man hyr in olika åkattraktioner så att besökarna kan roa sig med detta. Bland annat så är det just karuseller man har då på plats. Karuseller är som sagt en typ av åkattraktion som genom åren har gett människor mycket nöje och skratt. Vanligtvis så består karuseller av en plattform som roterar och på denna finns ett antal olika sittplatser som kan ha former som olika djur. Tillsammans med denna rörelse brukar det finnas ljud som höjer stämningen i form av musik. Karuseller behöver inte heller nödvändigtvis enbart finnas på tivolin eller festivaler, utan kan även förekomma i lekparker men då drivs de inte av någon maskin utan av mänsklig muskelkraft.

Historia

Karusellerna har funnits bra mycket längre än man kan tro, de kommer nämligen från gamla torner traditioner inom Europa samt Mellanöstern. Riddare brukade då avancerat rida i en cirkel medans de utförde olika övningar. Karusell som ord härstammar från det italienska ordet garosello samt spanska ordet carosella som i sin tur betyder litet slag. Orden används i syftet för att kunna förklara de stridsövningar samt lekar som de turkiska och arabiska ryttarna utövade på ca 1200-talet. De allra första av de mekaniska karusellerna var just träningsredskapen för kavalleristerna.

Karusellerna

På grund av dess bakgrund så var det bara naturligt att de första karusellerna hade hästar som platser att sitta på i karusellen. Det skulle på ett humoristiskt och underhållande sätt liknas efter dess företrädare. Det var främst under starten av 1700-talet som dessa karuseller började sprida sig runt om i Europa. Då kunde man finna dem på platser såsom marknader, stora torg men även i olika parker runt om i städerna. Dock så var det så att de allra första av karusellerna saknade en roterande plattform, istället så hängde hästarna ifrån kedjor i “taken” av karusellerna. På grund av den centrifugalkraft som man utsattes för i karusellerna så lutades man lite utåt där man satt på hästarna när karusellen var igång och gick runt runt. De allra första av karusellerna hade djur eller människokraft som drivmedel, det var först på 1860-talet som den allra första ångdrivna karusellen kom till i Europa.

Relaterade inlägg