Nöjesparkerna växer fram

Under slutet av 1800-talet växte den första medelklassen fram i världen i den industrialiserade världen. Det var då de för första gången hade en inkomst och fritid där de kunde välja vad de ville göra. Som ett resultat växte många underhållningsplatser fram runt om Europa och i USA. Cirkusar som reste genom länder hade funnits under en lång tid, men vid den här tiden hade affärsmän börjat att sätta upp underhållningsplatser som fanns där året runt. I början marknadsfördes de allra flesta nöjesparkerna som ett rekreationsområde eller som en bra plats att äta picknic. Men ägare av dessa platser förstod snart att besökarna ville ha mer underhållning i form av musikaler eller andra attraktioner.  

Den första nöjesparken

1895 skapade Paul Boyton en nöjespark med ett specifikt tema. Det lade grunden för nutidens moderna nöjesparker. Besökare i parken kunde ta del av cirkusnummer och se hela 40 tama lejon så väl som ett stort akvarium med flera olika typer av spännande fiskar. Han byggde även flera tidiga attraktioner som man kunde testa på. Bland annat fanns det en flotte som åkte genom ett vattendrag. Men här fanns också en berg-och-dalbana. Många av de här attraktionerna skulle komma att vidareutvecklas under de kommande decennierna, och de flesta av dem finns än idag på moderna nöjesplatser. Andra temabaserade nöjesparker som öppnades under den här tiden ar Jultomtens-nöjespark. Den hade av förståeliga anledningar endast öppet under vinterhalvåret. Men vittnar trots det om hur nöjesparker började nischa sina teman för att attrahera olika målgrupper.

En förändring i sikte

Under 1950-talet kom nästa stora förändringsvåg när det gäller nöjesparker. Den största nöjesparken vid tiden – Disneyland – hade förändrat sättet personer såg på nöjesparker. Istället för att fokusera hela parken kring ett tema som många andra tidigare hade gjort så hade de ett annorlunda tillvägagångssätt. De valde att dela in nöjesparken i flera olika delar. På så sätt kunde de ha flera olika teman i nöjesparken beroende på vad man ville göra. Det var en spännande tid för besökare av nöjesparker och i takt med att det fanns någonting för alla oavsett vilken ålder man hade så exploderad antalet besökare till nöjesparker runt om i världen.

Nöjesparker i Sverige

Sedan dess har populariteten av nöjesparker fortsatt att växa runt om i världen och för många familjer är det ett givet inslag varje år. I Sverige finns det många nöjesparker att besöka oavsett var man är i landet. I Göteborg finns populära Liseberg som är ett av Europas mest välbesökta nöjesfält. Här finns det någonting för alla. Och populära TV-program med allsång spelas in här varje sommar. Det är någonting som gör parken ännu mer populär. I Stockholm finns vackra Gröna Lund som ligger precis vid vattnet. Även den här parken har någonting oavsett vilken ålder man har. Och de har också valt att spela in tv-program med allsång här. I närheten hittar du även Skansen som är en kombination av ett zoo och en nöjespark. Så oavsett om du vill åka en attraktion eller titta på spännande djur så finns det någonting för dig i skansen. 

Relaterade inlägg